UMAMI ARENA:

Bygland Bryggeri i Setesdal er klare for nye markeder.

Saken er sake

Torkjel og Yukiko Austad skal brygge mer enn øl i bryggeriet.

Publisert Sist oppdatert

Ekteparet som driver Bygland Bryggeri prøver seg på sake. Målet er hyllene på high end-hoteller og innpass på Vinmonopolet.

Sake kommer fra Japan og er en alkoholholdig drikk laget av polert ris. Men sake er mer som et risøl enn en risvin, for produksjonen minner mer om ølbrygging enn vinproduksjon.

– Vår sake kommer imidlertid med en liten tvist, nemlig at vi bruker norsk ølgjær, såkalt kveik, sier Yukiko.

Ekteparet er så vidt vi vet Norges eneste sake-produsent. Men Bygland er ikke det første norske bryggeriet som prøver seg på sake. Nøgne Ø var først ute, men ga seg i 2018.

Fire varianter

På Umami hadde ekteparet med seg sine fire nykomponerte saker:

Sake med hvit koji (myglet korn), fatlagret sake, musserende sake med humle og "norsk" sake med slåpebær.

Powered by Labrador CMS