
Fikk Horecabransjens Ærespris
Horecabransjens Ærespris er tildelt Laila Berge.
Laila Berge har i en årrekke vært en pådriver for opplæring og rekruttering til horecabransjen. Det var landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen som delte ut prisen på Umami Arena i Nova Spektrum på Lillestrøm tirsdag 18. mars.
Viktig bidragsyter til rekrutteringenVinneren av Horecabransjens Ærespris har vært en ekstremt viktig bidragsyter med tanke på rekrutteringen til bransjen.
Juryen skriver at Berge tildeles prisen fordi «vinneren har hatt enormt stor betydning for rekruttering og tilrettelegging til horecabransjen, og for utviklingen av organisert opplæring av lærlinger i flere fag. Prisvinneren har vært en stor ressurs og pådriver i over 30 år med tanke på opplæring og rekruttering til bransjen. Vinneren har vært en ledende «leverandør» av lærlinger til kokkefagene, servitørfaget, konditorfaget og reiselivsfaget».
Formet utdanningen
Laila Margrethe Berge (født 1958) har sittet i faglig råd, og dermed vært en premissgiver med tanke på utviklingen i utdanningsprogrammene.
Gjennom Lærlingekompaniets opplæringsmodell har prisvinneren bidratt sterkt til at både hoteller, restauranter, institusjonskjøkken og andre aktører har fått motiverte lærlinger inn, og gitt de faglig veiledning og oppfølging gjennom hele læretiden.
Vinneren har motivert og inspirert flere tusen unge til et fagbrev, og gitt de en god start på en livslang yrkeskarriere i horecabransjen.
Berge har vært pådriver for lærlingekonkurranser i både kokk, konditor, servitør og resepsjon/reiseliv. Uten henne hadde det nok ikke vært noe NM for servitører eller NM for reiselivslærlinger.
Daglig leder siden 1997
Vinneren har vært aktiv og drevet og ledet opplæringskontoret Lærlingekompaniet siden 1997. Før den tid var hun i Norsk Hotell- og Restaurantforbund i seks år. Hun har også vært en pådriver for at Norsk Restaurantskole ble etablert.
Det hele startet med læretid (servitørlærling) og deretter servitør- og også resepsjonistjobb på Hotell Klubben i Tønsberg. Hun er også utdannet markedsøkonom og vinkelner (fra Gastronomisk Institutt), og har vært hovmester for restauranten Etoile.
Engasjert og omsorgsfull
Gjennom Lærlingekompaniets opplæringsmodell, har prisvinneren bidratt sterkt til at både hoteller, restauranter, institusjonskjøkken og andre aktører har fått motiverte lærlinger inn, og gitt dem faglig veiledning og oppfølging gjennom hele læretiden.
Berge har motivert og inspirert flere tusen unge til et fagbrev, og gitt de en god start på en livslang yrkeskarriere i horecabransjen.
Berge har også vært pådriver og drivkraft for lærlingekonkurranser i både kokk, konditor, servitør og resepsjon/reiseliv. Uten henne hadde det nok ikke vært noe NM for servitører eller NM for reiselivslærlinger
Det skal også bemerkes at hun alltid er engasjert, omtenksom og omsorgsfull i sin omgang med ungdom under utdanning.
Horecabransjens Ærespris
Horecabransjens Ærespris, bransjens høyeste utmerkelse, ble i år delt ut for femte gang.
Tidligere har prisen blitt delt ut til Jan Eilef Rivelsrud (2014), Arne Brimi (2017), Bent Stiansen (2020) og Morten Thorvaldsen (2023). I 2025 var det altså Laila Berge som ble tildelt æresprisen. Totalt kom det rundt 20 nominasjoner til årets kåring.
Prisen gis til «en person som i tillegg til å ha vært markant i bransjen i en årrekke, også har vært en forbilledlig arbeidsgiver med tanke på etisk standard, kvaliteten på HRM, særlig bredt på rekruttering ved lærlinger, og med gode/tilfredsstillende økonomiske resultater over tid. Vinneren av prisen skal ikke bare veies for fortjenstfull innsats siste år eller siste to–tre år, men for hva han eller hun har utrettet over tid, gjerne livsverk som står – og står seg».
Gjennom mange år delte NHO Reiseliv og magasinet Horeca ut prisene «Årets restauratør» og «Årets hotelleder». Fra og med 2014 ble de to prisene slått sammen til én pris; Horecabransjens Ærespris.
Prisen tildeles etter beslutning i en faglig sterk og uavhengig jury. I 2025 har den bestått av Kristin Krohn Devold (NHO Reiseliv, juryleder), Morten Karlsen (NHO Reiseliv), Espen Wasenius (Norske Kokkers Landsforening) og Morten Holt (magasinet Horeca/Horecanytt.no).