
UMAMI Arena:
– Vi nådde målet
Direktør Torill Engelberg i UMAMI Arena har brukt de siste dagene på å oppsummere de første inntrykkene etter messen som fant sted 18 – 20. mars. Der var det 401 utstillere og nesten 21.000 besøkende.
– Vi ønsker gjerne å takke alle utstillere og besøkende for tre opplevelsesrike dager på UMAMI Arena, sier direktør Torill Engelberg i UMAMI Arena.
– Stemningen og tilbakemeldingene har vært svært gode. Samtidig vil vi selvsagt gjennomføre en grundig evaluering med sikte på å utvikle Norges største møteplass for mat- og drikkebransjen ytterligere frem mot neste gangs gjennomføring i 2027
Nærmere 21 000 besøkende
Torill Engelberg har brukt de siste dagene på å oppsummere de første inntrykkene etter UMAMI Arena, som fant sted 18 – 20. mars.
UMAMI Arena samlet 401 utstillere fra 17 land. I tillegg ble det gjennomført 7 konferanser og hele 15 nasjonale og nordiske mesterskap i ulike kokke- og drikkegrener.
Før arrangementet var det knyttet stor spenning til besøkstallet. Nå kan Torill Engelberg røpe at de nådde ambisjonen de hadde satt seg på forhånd:
– Vi har vært ekstra spente på besøkstallene i år sett i lys av at UMAMI Arena nå arrangeres annethvert år, mot tidligere hvert tredje år, og i tillegg at vi har gått fra fire til tre dager. Det er derfor ekstra hyggelig å kunne fortelle at vi nådde vårt mål om å samle mer enn 20.000 besøkende, og endte opp med hele 20.891 deltakere på UMAMI Arena i år.
– For hall B – BAREN endte besøkstallet på 5595. Disse tallene er vi meget fornøyde med, spesielt fordi mange utstillere melder at de besøkende representerer kjernen i målgruppene de er opptatt av å komme i tett kontakt med.
– Alt i alt, tror vi UMAMI Arena har vært en skikkelig boost for hele bransjen i år, sier Torill Engelberg.

Fornøyde utstillere
Regional salgssjef i Bama Storkjøkken Cathrine Olsen er blant utstillerne som ser tilbake på årets UMAMI Arena som en stor suksess:
– Dette har vært en fantastisk møteplass for oss, og vi anser årets arrangement for å være en knallsuksess, sier Olsen.
– Antall besøkende til vår stand har vært overveldende, og det har virkelig gått i hundre fra start til slutt hver dag, forteller Olsen.

Det samme inntrykket har kommunikasjon- og merkevaresjef Annette Strøm i Nortura Proff.
– Vi er positivt overrasket over det store besøkstrykket, og er rett og slett kjempefornøyd med vår deltakelse på UMAMI Arena i år, sier hun.
– Plasseringen av standen har vært perfekt og vi har fått mange fine tilbakemeldinger på vår stand.

Tresifret antall leads
Daglig leder Morten Mathiesen i ACT Logimark drar hjem med over hundre leads fra UMAMI Arena.
– Deltakelsen på UMAMI Arena har gitt oss et tresifret antall leads å følge opp, og det gjør oss svært fornøyd med årets arrangement, sier han.
– Her møter vi alt fra små matbedrifter til de største aktørene i den norske næringsmiddelindustrien, noe som er et fantastisk utgangspunkt for å lykkes enda bedre for en virksomhet som vår.

Sterk satsing på lokalmat
På årets arrangement var lokalmat-bransjen sterkt representert med hele 97 utstillere. I tillegg var flere av de store nasjonale produsentene og leverandørene også tungt til stede med lokale mat- og drikkeprodukter.
Torill Engelberg opplever at arrangementet blir en stadig viktigere markedsplass for lokale og regionale matprodusenter som ønsker å satse:
– Vi opplever stor og økende interesse fra lokalmat-bedrifter som har ambisjoner om vekst og utvikling, og som ser på UMAMI Arena som en av sine viktigste salgs- og markedsføringskanaler for å lykkes, sier Torill Engelberg.
– Fortsetter utviklingen slik den har gjort de siste årene, vil lokalmat-bedriftene om noen år fylle en hel hall. Det er helt i kjernen av vårt nærings- og samfunnsoppdrag å legge godt til rette for at også denne delen av den norske mat- og drikkebransjen kan få vist seg frem på en god måte overfor sine viktigste kundegrupper.
En av lokalmat-utstillerne som bruker UMAMI Arena for å lykkes enda bedre, er Marianne Olssøn som driver Hovelsrud Gård på Helgøya ved Mjøsa:
– Årets UMAMI Arena har vært et kjempebra arrangement for oss som lokalmat-bedrift, sier Marianne Olssøn.
– Takket være denne møteplassen får vi vist oss frem og etablert kontakt med alle som er med på å gjøre at norske kvalitetsprodukter fra hele landet finner veien ut til markedet og forbrukerne.

En rekke konkurranser og faglig program
Årets program for UMAMI Arena inneholdt også flere konferanser og seminarer rettet mot mat- og drikkebransjen.
I tillegg ble det avholdt et stort antall nasjonale og nordiske mesterskap i ulike kokkegrener.
– Både konferansene, seminarene og de faglige konkurransene er viktige for å bidra til ny innsikt og inspirasjon i alle ledd av mat- og drikkebransjen, sier Torill Engelberg.
– I år har vi satset mye på et bredt faglig program, og fått positive tilbakemeldinger på dette. Vi vil også berømme Landbruks- og matdepartementet for at de valgte å legge konferansen «Hva skal vi spise i Matnasjonen Norge?» til UMAMI Arena.
– I tillegg er det selvsagt fantastisk å se hvilket engasjement som gjør seg gjeldende når mesterskapene innen ulike kokkegrenser avholdes.
– Her er det mange hardtarbeidende talenter som har blitt heiet frem de siste dagene, og flere av konkurransearrangørene har allerede meldt inn at de gjerne kommer tilbake.
– På samme måte som i år, vil vi også legge godt til rette for både nasjonale og nordiske mesterskap når hele bransjen inviteres tilbake til NOVA Spektrum i forbindelse med UMAMI Arena 16.–18. februar 2027.
